Doç. Dr. Ufuk Çakmakçı
Kalp Yolu Hazırlık Eğitimleri
Bugünün ‘hızlı’ ve ‘modern’ dünyası bizden sürekli değişim talep ediyor. Bizler de bu hareketin içinde birden fazla şeyle meşgul olarak bizim için önemli olanla teması kaybediyoruz. Dışarıda hızla akan hayata ayak uydurma çabası içinde ‘mecburiyetler’ dediğimiz tuzaklara düşerken, beden ve zihnimiz, kendine özgü doğasını kaybederek katılaşıyor. Ve belli bir süre sonra gerilim halinde yaşamayı ‘normal’ zanneder hale geliyor.
Gerilim içinde yaşamayı normal sandığımızda gerçeklerle temasımızı kaybediyoruz. Kendimizi sürekli bir şeyleri “oldurma ve kontrol çabası” içinde buluyoruz. Kontrol edebildiğimiz ve oldurabildiğimiz sürece var olabileceğimize ve karşımızdakilerden onay alabileceğimize inanmaya başlıyoruz. Böylelikle bu oldurma ve kontrol çabası, neredeyse hayatımızın amacı haline gelmeye başlıyor. Bunu sorgulamadan, bunun tam olarak neye hizmet ettiğine bakmadan, ‘yapmayı’ sürdürüyoruz. Ta ki bir zil çalıncaya kadar…
Bu zil bazen daha ciddi hale gelen bir hastalıkla, bazen işten çıkarılmayla, bazen çok yakınımızdakilerin kaybıyla çalar. Çoğunlukla hayatımız ile ilgili kendimize anlattığımız hikâyenin aslında hiç gerçekleşmediğini fark ettiğimiz noktada, duygu dalgalanmalarıyla çalıverir.
Bu anda, varsayımlarımızın doğru olmayabileceği gerçeğine uyanıveririz. Bir an için aslında mevki, şöhret, alkış, enerji, para, mal, mülk, konfor gibi ‘sahip olma’ istek ve beklentilerimizin ana amaçlarımızdan biri olan mutluluğu bize sağlayamadığını anlarız. Eğer şanslı ve yeterince cesaretliysek, bu doğrultuda adım atmaya başlarız.
Doğru bir öğreti, yetersizliklerimiz ve fazlalıklarımız kadar kaynaklarımızı da fark etmemizi sağlar. Bilgeliğe giden yolda, beden ve zihnin saf doğasını tekrar hatırlamamızı ve fazlalıklarımızdan arınarak doğamızı açığa çıkarmamızı öğretir.
Doğru öğreti ile kalbin, baskı altında ve başarı peşinde koşma çabalarımızın sonucu olarak katılaştığını ve acı çektiğini fark ederiz. Yanlış anlayarak ve endişeye kapılarak hareket ettiğimizi görürüz. Acı da olsa şu gerçeğe uyanırız: Hayatımız, kendi elimizle yarattığımız bir hapishaneye dönme eğilimindedir.
Kalbi uyanmaya ve içsel özgürleşmeye taşıyacak yol; bedeni güçlendirmek, zihnin doğasını anlamak ve sakinleştirmek için gerekli konsantrasyon ve farkındalık tekniklerini öğrenmek ve uygulamaktan geçer. Bu teknikleri cömertlik, şefkat, cesaret ve doğru değerlendirme gibi erdem çalışmaları ile bütünleştirmeyi ve güçlendirmeyi amaçlarız.
Kalp uyanmaya başladığında,
- Düşüncelerimiz sakinleşir;
- ‘Ayırt etmeyen, tarafsız, olanı olduğu gibi gören’ zihin gelişir;
- Direnç noktalarımızın farkındalığıyla bakış açımız değişir;
- Aşırı beklentilerden arınan iç dünyamız dinginleşir;
- Koşullar ne olursa olsun içsel memnuniyeti güçlendirerek, zihinle öğrendiklerimizi KALPLE GÖREBİLMEYE başlarız.
Temel ve kadim öğretileri esas alan Kalp Yolu Hazırlık Eğitimleri; 3 aşamalı bir eğitim programıdır. Beden, nefes ve zihin üçlüsünden oluşan hazineye odaklanarak, katılımcıları ileri düzey çalışmalara hazırlama amacını taşır.